Derma_bosiljak_zacini

Bosiljak (Ocimum basilicum) je začinska i ljekovita biljka porijeklom iz Indije. Listovi bosiljka mirišu slatkastoaromatično te su oštrog karakterističnog okusa. Bogati su vitaminima K, A i C te folnom kiselinu, a u manjim količinama sadrži i sve ostale vitamine, osim B12.

Tradicionalno se u europskoj pučkoj medicini koristi za otklananje depresije, poboljšavanje probave, počevši od poticanja apetita do liječenja upalnih crijevnih bolesti i katara želuca, te kao sredstvo za izlučivanje mokraće.
List bosiljka se upotrebljava u pripremi juha, tjestenine, umaka, dodatak jelima od mesa, jelima od ribe, kao dodatak salatama, kao i za pravljenje začinskog octa. Bosiljak je nepogrešiva kombinacija za jela u koja ide rajčica. Primjeren je i za začinjavanje drugih jela od povrća, posebno graha i graška. Bosiljak je naročito omiljen u francuskoj, grčkoj, a posebice u talijanskoj kuhinji koja je nezamisliva bez bosiljka jer je on uz origano najvažniji začin za pizzu.
U mesnoj se industriji koristi u malim količinama, prije svega kao osušeni i samljeveni začin za kuhane kobasice i kobasice za pečenje.

eu4

eu2

operativni program

eu 3

bisnode