Derma_kumin_zacini

Kumin (lat. Cuminum cyminum) je začin koji samo imenom podsjeća na kim te se često zbog slićnog imena, ali i izgleda ta dva zaćina zamjene. Razlika se može primjetiti u okusu jer kumin ima ugodnu svježu, oštru skoro pa oporu aromu te je manje dominantan okusom. Zbog toga kumin ćesto nalazimo u raznim začinskim mješavinama (npr. curry).

Izvrsno se slaže sa ostalim orjentalnim, arapskim i azijatskim zaćinima.
Brojne su dokazane zdravstvene dobrobiti upotrebe kumina u kuhinji. Kumin sadrži spojeve koji potiču probavu na način da stimuliraju lučenje sline, žuči i drugih esencijalnih tvari u probavnom sustavu, a ujedno umanjuju nadutost. Također, djeluje kao blagi laksativ te svojim antibakterijskim te antimikotičkim svojstvima umanjuje mogućnost nastanka hemeroida.
Domovina kumina je Sjeverna Afrika, arapski te srednje mediteranski pojas. U arapskom i mediteranskom pojasu je kumin začin bez kojega se sprema rijetko koje jelo. U zemljama proizvođačima (Iran, Indija, Maroko, južna Španjolska,Malta, Turska, Indnezija) začin prije svega upotrebljavaju za začinjavanje juha, mesnih jela, riže, sira i kruha. Začin je veoma cijenjen i široko korišten u meksičkim jelima jer u mješavinama začina dočarava blagi egzotični okus. U Nizozemskoj se i Švicarskoj sjemenke upotrebljavaju u nekim vrstama sira, a u Francuskoj i Njemačkoj za peciva i kruh. U sjeverno-američkoj proizvodnji sekuminom često začinjavaju mesne konzerve i kobasice.

eu4

eu2

operativni program

eu 3

bisnode logo