Derma_piment_zacini

Piment (lat.Pimenta officinalis) je suha, nezrela boba zimzelenih drva Pimenta officinalis i Pimenta dioica iz obitelji Myrtaceae podrijetlom iz Centralne i Južne Amerike te karipskih otoka. Upotrebaljava se u obliku osušenih, nezrelih plodova. Gotovo okrugla zrna imaju hrapavu površinu, a mogu se upotrijebiti cijeli ili samljeveni.


Piment sadrži eugenol, kojeg možete pronaći u klinčiću, cimetu, kavi i kakau. Odličan je za probavni sustav, a često ga se koristi kao sredstvo protiv nadimanja. Ulje pimenta širi krvne žile te poboljšava cirkulaciju. Piment sadrži tanine koji imaju blaga anestetička svojstva, što ga čini odličnim za ublažavanje simptoma artritisa i upale mišića. Ulje pimenta možete nanositi u obliku toplih obloga ili nekoliko kapljica ulja dodati u toplu kupku.
Okus i miris ovog začina koji začinjava poput papra, ali manje papreno i aromatičnije, omiljen je u umacima (Worchester umak), mesnim i ribljim juhama, marinadama, dizanom tijestu te u salamuriza meso i divljač. Mljeveni se stalja u neke vrste peciva, te je jedan od sastojaka curry-a. Umesnoj je industriji mljeveni pimentt neizbježan u industriji mesa i ribe. Koristi se u kobasičarstvu (kuhane kobasice). Stavlja se i u trajne konzerve od goveđeg mesa dok se u zrnu dodaje prilikom kuhanja hladnetine.

eu4

eu2

operativni program

eu 3

bisnode2023.png