Vaša košarica je trenutno prazna.
Lovor list
0,90 €
Lovor ima snažan, ugodan miris te aromatičan i gorak okus.
Lovorovi listovi koriste se za začinjavanje jela od graha, krumpira, umaka, pečenja, gulaša, paprikaša i divljači. Dodaju se u marinade za divljač i ribu te u ukiseljeno povrće (npr. kiseli krastavci). U primorskim krajevima lišće se koristi za konzerviranje suhog voća, posebice smokava. Lovor dobro pristaje ovčjem mesu jer ublažava njegov specifičan miris.
Obično je dovoljno koristiti jedan list u jelu kako se ne bi postigla gorčina. Kvalitetu suhih listova lovora možete procijeniti na temelju intenziteta njihove arome i njihove boje – što su zeleniji, kvaliteta začinske biljke je viša. Za razliku od drugog začinskog bilja, listovi lovora ne raspadaju se tijekom kuhanja i zato se često uklanjaju prije posluživanja jela.
U mesnoj industriji lovor se koristi u manjim količinama u kombinaciji s drugim začinima, u ribljim konzervama, kobasicama, trajnim konzerve goveđeg mesa, paštetama i gotovim jelima.