Vaša košarica je trenutno prazna.
Ječmena kaša
1,30 €
Ječam je žitarica iz porodice trava. Zrno ječma priprema se struganjem zrna pomoću brusnih diskova. Nakon tri brušenja dobivamo ječmeno zrno kojemu su uklonjeni ljuska i posije, a s dva do tri dodatna brušenja dobivamo ječmenu kašu. Ovako dobivena kaša ima umanjene nutritivne vrijednosti, ali taj nedostatak nadoknađuje svojom mekanijom strukturom i kraćim kuhanjem.
Najveći značaj ima kao sirovina u proizvodnji piva, zatim u prehrani stoke, a u proizvodnji prehrambenih proizvoda koristi se uglavnom oljušteno zrno za proizvodnju surogata kave, škroba, kvasca ili viskija
Mljevenjem ječmene kaše dobiva se brašno koje se upotrebljava za proizvodnju dječje hrane ili se pak miješa s pšeničnim brašnom i koristi za pripremu kruha. Ječmena zrna mogu se rezati i na tanke ploške te valjati kako bi se dobile ječmene pahuljice koje se mogu upotrijebiti kao i ostale žitne pahuljice.