Chilly

Chilly je plod različitih tropskih vrsta paprike s vrlo sitnim plodovima koji se suše i melju u prah. Čiliji su dugi svega 4 cm, boje žute, zelene, narančaste ili crvene.

Cimet

Cimet (lat. Cinnamomum Zeylanicum) je jedan od najstarijih začina. Spominje se već u Starom zavjetu te postoje zabilješke o njemu postoje u egipatskim, grčkim i rimskim rukopisima.

Češnjak

Češnjak ili bijeli luk (lat. – allium sativum) je biljka vrlo jakog i jetkog okusa, koja je poznata zbog svojih vrhunskih kulinarskih i medicinskih svojstava.

Kurkuma

Kurkuma je biljka iz porodice đumbira, koja raste uglavnom u južnoj Aziji. Od njenog korijena radi se začin upečatljive žute boje, koju duguje sastojku kurkuminu.

Papar

Papar (lat. Piper nigrum) drvenasta je zimzelena biljka penjačica na kojoj u grozdovima rastu bobice papra. Ti su plodovi bogati vitaminima K i A te mineralima kalcijem, magnezijem…

Paprika

Paprika je začin napravljen od samljevenih osušenih slatkih crvenih paprika iz obitelji Capsicum annum, koji se najčešće koristi kako bi se jelu dala crvena boja.

Peršin

Peršin (lat. Petroselinum crispum) je dvogodišnja biljna vrsta iz porodice štitarki te je najpopularniji začin u svijetu. Ima delikatesni i osvježavajući okus i prekrasno lišće žarko-zelene boje.

Origano

Origano ili mravinac (lat. Origanum Vulgare ) je samonikla mediteranska biljka koja slovi kao jedna od najljekovitijih biljaka svijeta.

Anis

Anis (lat. – Pimpinella anisum) zvan još aniš, slatki januš, biljka iz porodice štitarki poznata po svojim aromatičnim začinskim i ljekovitim svojstvima.

Bosiljak

Bosiljak (Ocimum basilicum) je začinska i ljekovita biljka porijeklom iz Indije. Listovi bosiljka mirišu slatkastoaromatično te su oštrog karakterističnog okusa.

Curry

Curry je popularni začin indijskog porijekla. Sastoji se od usitnjenog lista aromatične biljke Murra koenigii, osebujnog tropskog mirisa i blago palećeg okusa.

Klinčić

Klinčić (Syzygium aromaticum)je podrijetlom s Indonezijskih otoka začina, odnosno sjevernih Moluka. Danas se uzgaja u Brazilu, Indiji, Šri Lanci, Tanzaniji…

Kumin

Kumin (lat. Cuminum cyminum) je začin koji podsjeća na kim samo po imenu, pa se ta dva začina zbog sličnog naziva i izgleda često međusobno zamjenjuju.

Korijander

Korijander (coriandrum sativum) je biljka koja potječe iz Južne Europe i sa Srednjeg Istoka. Naziv potječe od grčke riječi koriannon, što znači stjenica.

Lovor

Lovor ili lovorika (lat. Laurus nobilis) raste kao stablo ili grm s tamnozelenim, kožastim, kopljastim listovima. Prijatnog je snažnog mirisa te aromatičnog i gorkog okusa.

Limunska kiselina

Svestrana i široko rasprostranjena organska tvar, limunska kiselina je bezbojni kristalni spoj, koji pripada obitelji karboksilnih kiselina.

Muškatni orah

Stablo muškatni orah (Myristica fragrans) pripada u istoimenu porodicu (Myristicaceae). Samo ime dolazi od latinskog nux što znači orah te muscat što znači muškatni ili mošusni.

Majoran

Majoran (lat. Origanum majorana) još poznat po nazivima mažuran, majorana, majuran, mažurana, mažuranka, mažuran vrtni, mažuran divlji je biljka koja raste po Sredozemlju…

Piment

Piment (lat.Pimenta officinalis) je suha, nezrela boba zimzelenih drva Pimenta officinalis i Pimenta dioica iz obitelji Myrtaceae podrijetlom iz Centralne i Južne Amerike.

Ružmarin

Ružmarin (Rosmarinus officinalis) je grmolika, zimzelena biljka s igličastim listovima i krhkim svjetloplavim cvjetovima. Njegovi igličasti listovi intenzivnog su mirisa te pikantno ljutog, oporog i gorkog okusa.

Sezam

Sezam (Sesamum indicum) je biljka koja se od davnina uzgaja u Indoneziji i tropskoj Africi. Kao začin se koriste bijele plosnate sezamove sjemenke.

Soda bikarbona

Industrijski se dobiva Solvayevim postupkom, gdje prvo nastane bikarbonat koji se potom peče dok ne prijeđe u karbonat.

Košarica
Vaša košarica je trenutno prazna.
Skip to content