Namijenjene su za punjenje suhomesnatih trajnih i polutrajnih proizvoda.
Izrađene su od pamuka prirodne bijele boje i elastične (rastezljive) gume koja ne utječe štetno na zdravlje niti na kvalitetu hrane s kojom dolazi u neposredan dodir.
Elastične mrežice imaju široku primjenu u proizvodnji trajnih i polutrajnih mesnih proizvoda. Koriste se za obuhvaćanje i oblikovanje proizvoda tijekom:
- Sušenja i zrenja – kod trajnih suhomesnatih proizvoda (poput pršuta, buđole, pancete ili suhog vrata) mrežica drži komad mesa zategnutim dok sazrijeva i gubi vlagu. Time pomaže zadržati kompaktan oblik proizvoda tijekom višednevnog ili višetjednog sušenja i sprječava ispadanje dijelova te nepravilan oblik.
- Dimljenja – mrežasta struktura omogućuje dimu prodiranje u meso, doprinoseći bogatom okusu i aromi, dok istovremeno održava formu proizvoda tijekom procesa dimljenja.
- Kuhanja i pečenja – za proizvode koji se termički obrađuju osigurava da meso zadrži željeni cilindrični/okrugli oblik i nakon termičke obrade te da se ravnomjerno skuha. Nakon hlađenja, kada se mrežica odstrani, proizvod zadržava svoju formu, što olakšava kasnije rezanje i pakiranje ujednačenih kriški.
- Oblikovanja i stabilizacije – mrežice se koriste i kod formiranja specijalnih proizvoda gdje je potrebno držati više komada mesa prešanima zajedno dok se ne povežu.
