Derma_korijander_zacini

Korijander (coriandrum sativum) je biljka koja potječe iz Južne Europe i sa Srednjeg Istoka. Naziv potječe od grčke riječi koriannon, što znači stjenica, a vezano je upravo za specifičan miris listova. Neki ga nazivaju i kineski peršun jer list korijandera izgledom podsjeća na peršun.

Visok je između 30 i 90 cm, a njezino lišće i plodovi imaju specifičan miris pa se koriste kao začin i dodatak mnogim jelima. Osim što se primjenjuje kao začin, korijander ima mnogo pozitivnih učinaka na zdravlje. Korijander je bogat eteričnim uljima, proteinima, vitaminom C i organskim kiselina, a njegovo ulje sadrži oko 70 posto linalola, kao i pineol, borneol, limonen i geraniol.

Korijander se najčešće koristi kao začin u kuhinji. Lišče starijih biljaka se koristi za salatu ili uz jela od sira.Usitnjeno sjeme se koristi i u pripremi tijesta, peciva, u jelima sa zeljem, koštuničavim voćem i tikvama. Korijander je osnovni sastojak raznih začinskih mješavina, kao npr. Currypaste, a koristi se i za proizvodnju likera. Osim šta se koristi za pripremu slanih jela kao što su meso, kobasice, sosevi i povrće, korijander se koristi i za kompote božične kolače (Lebkuechengewuerz), marinade (pac) te u vodi u kojoj se kuha sipa ili hobotnica. Poznata je i sorta piva Gose u koju se također dodaje korijander.

Korijander svojukorisnost ima i u medicini. Njegovo eterično ulje se koristi kao pomoć pri probavi, za pojačavanje apetita, oslobađanje od grčeva i smanjivanje želučanih i crijevnih tegoba. Također sadrži eterična ulja koja se koriste i u industriji parfema.

eu4

eu2

operativni program

eu 3

bisnode