Enciklopedija začina

ANIS

Derma_anis_zacini

Anis (lat. - Pimpinella anisum) zvan još aniš, slatki januš, biljka iz porodice štitarki poznata po svojim aromatičnim začinskim i ljekovitim svojstvima. Potječe iz Egipta od ploda mediteranske biljke, a danas se najviše uzgaja u Španjolskoj.

Opširnije:ANIS

BOSILJAK

Derma_bosiljak_zacini

Bosiljak (Ocimum basilicum) je začinska i ljekovita biljka porijeklom iz Indije. Listovi bosiljka mirišu slatkastoaromatično te su oštrog karakterističnog okusa. Bogati su vitaminima K, A i C te folnom kiselinu, a u manjim količinama sadrži i sve ostale vitamine, osim B12.

Opširnije:BOSILJAK

ČEŠNJAK

Derma_cesnjak_zacini

Češnjak ili bijeli luk (lat. - allium sativum) je biljka vrlo jakog i jetkog okusa, koja je poznata zbog svojih vrhunskih kulinarskih i medicinskih svojstava. Podrijetlom iz centralne Azije, češnjak je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka u svijetu koja se uzgaja već preko 5000 godina. U 6 stoljeću češnjak se počeo uzgajati u Kini i Indiji, gdje je poznat zbog svojih terapeutskih svojstava. Kasnije, bijeli luk se proširio i u druga područja svijeta.

Opširnije:ČEŠNJAK

CHILLY

Derma_chilly_zacini

Chilly je plod različitih tropskih vrsta paprike s vrlo sitnim plodovima koji se suše i melju u prah. Čiliji su dugi svega 4 cm, boje žute, zelene, narančaste ili crvene, a imaju nadasve ljuti okus. Kada se komuške osuše i samelju dobije se kajenski papar.

Opširnije:CHILLY

CIMET

Derma_cimet_zacini

Cimet (lat. Cinnamomum Zeylanicum) je jedan od najstarijih začina. Spominje se već u Starom zavjetu te postoje zabilješke o njemu postoje u egipatskim, grčkim i rimskim rukopisima. Ima specifičan prijatni, aromatični miris te je nešto oštrijeg slatkasto-ljutog okusa.

Opširnije:CIMET

eu4

eu2

operativni program

eu 3

bisnode