Derma_muskatni_orah_zacini

Stablo muškatni orah (Myristica fragrans) pripada u istoimenu porodicu (Myristicaceae). Samo ime dolazi od latinskog nux što znači orah te muscat što znači muškatni ili mošusni (misli se na miris). Prirodno stanište ove biljke je na otočju Banda, pobliže, jednoj skupini u okviru Molučkog otočja u Indoneziji.

Muškatni oraščić ima dugu povijest još u 1. stoljeće kada ga prvi spominje Plinije, a u 6. su ga stoljeću donijeli arapski trgovci u Konstantinopol. U srednjem je vijeku i renesansi bio pojam bogatstva i moći pa su ga bogataši nosili sa sobom u raskošnim posudicama ili malim mlincima načinjenim od dragocjenih kovina.
Energetski se radi o iznimno bogatoj namirnici pa 100 g ove biljke ima 525 kcal, od čega je polovica ugljikohidrata, 36% masti i 6% bjelančevina. Također, sadrži visok udio vlakana, a od minerala i vitamina, sadrži kalcij, magnezij, željezo, bakar, mangan te tiamin, niacin, folnu kiselinu i vitamin B6.
Muškatni oraščić je jedan od začina koji se pojavljuju u mnogim receptima jer jelima daje karakterističnu slatkastu aromu. Dok se u istočnjačkim kuhinjama najčešće koristi kao dodatak slatkim jelima, u europskoj kuhinji je puno češći sastojak u receptima za pripremu krumpira, mesa, juha i raznih pečenja. U talijanskoj kuhinji, primjerice, muškat je nezaobilazan u receptima za pripremu tortellina i tradicionalnih mesnih okruglica.
Muškatni oraščić ima široko područje primjene u narodnoj medicini. Koristi ga se u čajevima za liječenje nesanice i anksioznosti. Također, preporučuje ga se kod probavnih tegoba, mučnina, povraćanja, proljeva, loše probave i problema s nadutosti.
U kozmetičkoj industriji se muškatni oraščić koristi u liječenju lošeg zadaha pa je čest sastojak pasti za zube i vodica za ispiranje usta. Također, eterično ulje od ovog ploda ublažava kožne probleme, poput akni i drugih oštećenja kože.

bisnode logo