Timijan (Thymus vulgaris) je poznat je i pod nazivima prava majčina dušica, vrtna majčina dušica, babja dušica i vrisak. Mala je biljka intenzivnog okusa i mirisa. Voli južnije krajeve i treba joj mnogo sunca da bi procvjetala. Smatra se da je ova biljka podrijetlom s Mediterana, a danas je rasprostranjena po cijelom svijetu.

Rod timijan obuhvaća mnoge vrste, od kojih se obični timijan najčešće koristi u liječenju.
Timijan je jedan od jeftinijih i svakome dostupnih lijekova. U njegovom su sastavu između ostalog borneol, karvakrol, timol, saponini, tanin, glikozidi, vitamini A, C, D, B-kompleks, magnezij, fosfor, kalij i cink. Tradicionalno se upotrebljava za liječenje anemije, groznice, probavnih smetnji, zadaha i - mamurluka. Smatra se da je učinkovit protiv svih vrsta grčeva i da ublažava tegobe tijekom PMS-a. Blagotvoran je po želudac pa se zbog toga često koristi u pripremi jela. Preporučljiv je za djecu jer tjera parazite, pogotovo gliste, a uz to jača dječji organizam. Timijan snaži pluća i čisti ih od sluzi. Djeluje protiv svih vrsta grčeva, kašlja, bronhitisa, astme i otežanog disanja. Umiruje živce, ali ne uspavljuje. Pogodan je ako se pati od napetosti, uzrujanosti, nesanice, noćnih mora i glavobolja. Timijanov čaj pomaže kod kašlja i bronhitisa i djeluje antiseptički, ali i preventivno.
Timijan se koristi i u pripremi juha, salata, jela od povrća, marinada i umaka. Ne smeta mu dugo kuhanje, a idealno slaže s češnjakom, rajčicom, maslinama i vinom te je kao takav odlična podloga za mediteransku kuhinju.

eu4

eu2

operativni program

eu 3

bisnode2023.png