Derma_anis_zacini

Anis (lat. - Pimpinella anisum) zvan još aniš, slatki januš, biljka iz porodice štitarki poznata po svojim aromatičnim začinskim i ljekovitim svojstvima. Potječe iz Egipta od ploda mediteranske biljke, a danas se najviše uzgaja u Španjolskoj.


Anis duguje svoj specifičan osvježavajući miris eteričnom ulju anetola. Ostale vrijedne tvari koje sadrži su vitamini A, C i B kompleks te minerali kalij, kalcij, željezo, bakar, mangan, cink i magnezij. U liječenju se koriste zrele sjemenke anisa ili njihovo ulje.
Anisovo ulje je popularno od davnina jer poboljšava probavu, potiče iskašljavanje, sprječava rast bakterija, zaustavlja grčeve, smanjuje nadutost, djeluje kao tonik, ima afrodizijačka svojstva, smanjuje upale
Ulje, sjemenke i mlado lišće anisa široko se primjenjuju u kulinarstvu. Najčešće se koristi u desertima, ali ako ste odvažniji možete ga dodavati u slana jela. Ovaj začin ugodno će aromatizirati rižu, nabujak, kolač od kestena, kompot, marmeladu. Slaže se s korjenastim povrćem, bundevom i porilukom, a od voća s kruškama, šljivama i citrusima. Uvijek se dodaje na kraju kuhanja. Kao napitak najčešće se koristi u obliku čaja ili likera, a kod suhog prženog sjemena okus je jači.

eu4

eu2

operativni program

eu 3

bisnode