Derma_curry_zacini

Curry je popularni začin indijskog porijekla. Sastoji se od usitnjenog lista aromatične biljke Murra koenigii, osebujnog tropskog mirisa i blago palećeg okusa. Koristi se za aromatizaciju tzv. „istočnjačkih jela“. Danas se, međutim, pod istim nazivom prodaju začinske smjese prvenstveno egzotičnih, mljevenih začina te mogu sadržavati između 5 i 30 začina.

Za curry nema standardnog recepta, a onaj koji se prodaje na našem tržištu sadrži kurkumu, kim, korijander, bijeli papar, kumin, đumbir, pjeskavicu, sjeme celera, češnjak u prahu, klinčiće i muškatni cvijet. Karakterističnu žutu boju koju posjeduje mu daje kurkuma.
Curryju se pripisuje niz pozitivnih učinaka na zdravlje, među kojima su prevencija razvoja karcinoma, zaštita od razvoja srčanih bolesti, smanjenje simptoma Alzheimerove bolesti, smanjenje bolnih stanja i upalnih procesa, održavanje zdravlja kostiju, zaštita imuniteta od bakterijskih infekcija te povećanje sposobnosti jetre da čisti organizam od toksina.
U klasičnoj seoskoj indijskoj kuhinji od curry-a se pripremaju umaci ua začinjavanje jela tzv. kokošji, krumpirov, graškov ili janjeći curry. Kod nas se ova mješavina zaćina upotrebljava prije svega za jela od riže, peradi i umake koji se nude uz ribe, jaja i piletinu.

eu4

eu2

operativni program

eu 3

bisnode