Derma_ruzmarin_zacini

Ružmarin (Rosmarinus Officinalis) je grmolika zimzelena biljka igličastih listova i krhkih svjetloplavih cvjetova. Igličasti listovi intenzivnog su mirisa, te pikantno ljutog, oporog i gorkog okusa. Već je više od tisuću godina cijenjeni začin i prirodni lijek. Grčki studenti stavljali su ga na glavu kada su pripremali ispite.

Razlog tome je što je narodna medicina vjerovala, a i danas vjeruje, da ružmarin potiče i jača pamćenje. U staroj Engleskoj ružmarin je bio simbol vjernosti pa je iz toga nastao običaj da se na svadbi odjeća kiti ružmarinom. Ružmarin također potiče cirkulaciju i tok krvi prema mozgu te na taj način poboljšava koncentraciju i liječi glavobolju.
Ružmarin se mnogo koristi u južnoeuropskoj kuhinji premda njegov žestok okus po kamforu nekima ne odgovara. Ako se štedljivo koristi, izvrstan je začin za juhe, pirjano povrće, meso, sve vrste pečenja i mekih sirova. Najbolje je u jelo staviti stručak, koji se kada jelo poprimi odgovarajuću aromu, izvaditi. Mogu se i listići odvojiti i sitno nasjeckati i dodati u zgotovljeno jelo. Njegovo korištenje kao začina, pogotovo u masnijim jelima i težim umacima, uz maslinovo ulje i ribu, govori o mudrom opažanju povoljnog djelovanja na rad žuči.

eu4

eu2

operativni program

eu 3

bisnode2023.png