Đumbir (lat. Zingiber officinale) je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana poznata po svome korijenju osebujno ljutkastog okusa. Ova biljka je podrijetlom iz Kine, ali danas se uzgaja u mnogim zemljama, uključujući Aziju, Indiju, Afriku i Karipske otoke. Bogat je eteričnim uljima, vitaminom B, kalijem, manganom, bakrom i magnezijem. Đumbir ima dobra ljekovita svojstva pa ublažava bolove, potiče probavu, liječi artritis i reumu, smiruje razdražljivost, pospješuje izlučivanje viška vode iz organizma, smanjuje upale, uništava patogene mikroorganizme, sprečava širenje stanica raka, pomaže kod alergija, ublažava mučnine te pomaže kod gripe i prehlade.
Đumbir se u kuhinji upotrebljava u sastavu s drugim začinima te je primjeren za začinjavanje raznih umaka (npr. od gljiva), juha, povrća, divljač i perad u jelima tipa kineske kuhinje, voćnih deserata, voćne salate, kompoti, ali i deserti kao štp su medenjaci i piškoti. Jošse koristi i za aromatiziranje alkoholnih pića npr. vina od đumbira, engleskog pivaod đumbira „Ginger beer“, likera od đumbira, bezalkoholnih pića te američkog bezalkoholnog piva „Ginger All“ koje podsjeća na limunadu. Đumbir jelima daje aromatični, osvježavajući i pomalo pikantni okus te je od davnina jedan od najvažnijih začina indijske i kineske kuhinje. U mesnoj se industriji koristi za začinjavanje nekih vrsta kobasičarskih proizvoda. Dodajese u obarene kobasice i kobasice za pečenje, nekim salamama te paštetama.

bisnode logo