Derma_cesnjak_zacini

Češnjak ili bijeli luk (lat. - allium sativum) je biljka vrlo jakog i jetkog okusa, koja je poznata zbog svojih vrhunskih kulinarskih i medicinskih svojstava. Podrijetlom iz centralne Azije, češnjak je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka u svijetu koja se uzgaja već preko 5000 godina. U 6 stoljeću češnjak se počeo uzgajati u Kini i Indiji, gdje je poznat zbog svojih terapeutskih svojstava. Kasnije, bijeli luk se proširio i u druga područja svijeta.

Češnjak su i Egipćani smatrali svetom biljkom, a pronađen je u grobnicama faraona.
Češnjak ima karakteristični, pomalo sumporasti miris i oštar, blago ljuti, ali i slatkasti karakterističniokus za češnjak. Najvažniji sastojak je eterično ulje, a sadrži i vitamine, značajne mikroelemente, puno enzima, holin i jod.
Zbog svojeg jedinstvenog sastava, češnjak povoljno utječe na mnoge bolesti poput virusnih i bakterijskih infekcija, artritisa, kardiovaskularnih bolesti, bolesti dišnih puteva, probavnih tegoba, parazita i kroničnog umora. Istraživanja potvrđuju da redovito korištenje češnjaka regulira tlak i razinu kolesterola i šećera u krvi. Studije također potvrđuju da češnjak može poslužiti kao odlična prevencija mnogih vrsta raka.
Okus češnjaka se dodaje većini jela i zapravo skoro svakom i odgovara. Pravilno začinjena jela češnjakom dobijaju potpuniji okus i postaju lakše probavljiva. Najčešće se začinjavaju jela od mesa (pečenja, odresci, hamburgeri, gulaši, paprikaši), povrća, gljive i ribe te juhe, umaci, salamure, marinade i kobasice.
U mesnoj se industriji upotrebljavaju ogromne količine češnjaka i gotovo pa ne postoji proizvod čiji je barem djelomični sastojak. Uglavnom se upotrebljava kao začin za kobasice (barene i sirove) i to u sušenom obliku kao prah.

eu4

eu2

operativni program

eu 3

bisnode