Derma_sezam_zacini

Sezam (Sesamum indicum) je biljka koja se od davnina uzgaja u Indoneziji i tropskoj Africi. Kao začin se koriste bijele plosnate sezamove sjemenke. Sjeme sezama nalazi se u tobolcu, u kojem ima od 50 do 80 sjemenki. Sjemenke najbolje razvijaju aromu tek tijekom prženja koja je slična orahu po nježnosti i slatkoći.


Sezam sadrži vitamin A, B1, B6 i E te je zbog toga odličan i za sprječavanje starenja kože, a neki od minerala koje možete pronaći u sezamu su: bakar, magnezij, cink, mangan, kalcij i željezo. Ima pozitivan učinak na razne bolesti i stanja organizma, a neke od najpoznatijih su to što sprječava dijabetes, snižava krvni tlak, održava zdravlje usne šupljine, štiti protiv oštećenja uzrokovanih radijacijom, održava zdravlje probavnog sustava te zdravlje srca.
Kod nas se u pripremama jela sezam najčešće koristi kao dodatak u pripremi kruha i peciva odnosno za posipavanje krekera, peciva i kruha radi aromatizacije. Ponegdje se koristi u salatama i dressing salatama, a prije toga ih se poprži da puste svoju aromu. Amerikanci ptrporučaju njegovu upotrebu za jela sa špinatom, šparogama, perad te goveđe i svinjsko meso.

eu4

eu2

operativni program

eu 3

bisnode2023.png