Derma_origano_zacini

Origano ili mravinac (lat. Origanum Vulgare ) je samonikla mediteranska biljka koja slovi kao jedna od najljekovitijih biljaka svijeta. Osobito je cijenjeno njegovo ulje, koje se dobiva od divljih vrsta origana posebnim procesom destilacije da bi se sačuvala sva ljekovita svojstva.

Ljekovita svojstva ulja origana su da štiti od virusa, gljivica i bakterija, pomaže kod psorijaze, ekcema i dermatitisa, usporava proces starenja, štiti od nekolikih vrsta raka, pomaže kod prekomjernog znojenja i lošeg zadaha iz usta, tjera parazite, pomaže kod upale mišića, tetive, zglobova, sprečava infekcije, koristi se kao prva pomoć kod ugriza zmija i insekata.
Origano ima prijatan slatkasti miris i topaopikantni okus odnosno sojstvenog je mirisa i okusa. Kao začin se upotrebljavaju svježi ili sušene otrgnuti listići i cvjetnivrškovi. Aromatične listiće najviše cijene i upotrebljavajuu talijanskoj kuhinji od kuda se i njegova upotreba proširila po cijelom svijetu. Osim što je važan sastojak pizze, cijenjen je i kao odličan začinza razna jela od rajčice, umake od tjestenine, pečenke i salate. Izvanredno pristaje i raznimomletima, soku odrajčice te dinstanoj govedini. U mesnoj se industriji pretežno koristi u industriji konzervi tj. za proizvodnju gotovih i polugotovih jela od mesa, umaka i jelaod rajčice.

eu4

eu2

operativni program

eu 3

bisnode logo