Derma_paprika_zacini

Paprika je začin napravljen od samljevenih osušenih slatkih crvenih paprika iz obitelji Capsicum annum, koji se najčešće koristi kako bi se jelu dala crvena boja. To je žarko crveni prašak koji se pravi od sasušenih zrelih plodova paprike. Boja, okus i ljutina začina ovisi o vrsti paprike koja se upotrebljava za njega. Npr. mađarska paprika ima slatkast okus, a španjolska paprika ljuća je od nje.

Paprika se prvi put proizvela i koristila u Mađarskoj u 17. stoljeću. Nakon toga njena primjena se proširila na područje Balkana, da bi ona zatim ušla u europsku gastronomiju te na se na kraju počela koristiti svugdje.
Paprika se po ukusu i paprenosti prodaje kao slatka i ljuta. Upotrebljava se kao dodatak jelima s mesom i peradi, u gulašu, te za dekoriranje jela (npr. za jela s ribom i povrćem, punjena jaja). Ona se koristi u mađarskim jelima (npr. gulaš i pileći paprikaš), španjolskim jelima (plodovi mora, školjke, riža, Chorizo kobasica), u mješavinama začina koje ne sadrže sol ili sadrže vrlo malo soli, u marokanskim jelima s povrćem i rajčicom, u indijskom jelu tandoori piletina, u portugalskim Linguica and Chourico kobasicama, te brojnim drugim zemljama i jelima. U mesnoj se industriji prilično velike količine upotrebljavaju u mesno prerađivačkim industrijama za dobivanje karakteristične arome i okusa, ali i za bojenje mesnih proizvoda. Kod nas su najpoznatiji proizvodi koji sadrže velike količine srijemska kobasica, slavonski kulen, mađarska salama, gulaš i sl.

eu4

eu2

operativni program

eu 3

bisnode logo