Kurkuma je biljka iz porodice đumbira, koja raste uglavnom u južnoj Aziji. Od njenog korijena radi se začin upečatljive žute boje, koju duguje sastojku kurkuminu. Taj začin je poznat diljem svijeta zahvaljujući svojim mnogostrukim ljekovitim svojstvima. Ona je jedan od glavnih sastojaka začina curry. Upravo zbog kurkume curry ima tako lijepu žutu boju. Kurkuma se koristi i kao prirodno bojilo, u izradi kozmetike te kao prirodan pesticid. Već odavno je izvjesno da kurkuma posjeduje anti-upalna svojstva, ali nedavna istraživanja su pokazala da je kurkuma – pravo čudo prirode.
Potvrđen je blagotvorni učinak kurkume kod mnogih tegoba od raka do Alzheimerove bolesti. U ayurvedskoj medicini kurkuma je od davnina poznata kao biljka koja jača i njeguje organizam. Kurkuma se najčešće koristi za jačanje probave, obnavljanje crijevne flore, smanjenje nadutosti, čišćenje jetre i žučnog mjehura, normalizaciju menstruacije, smanjenje upala kod artritisa, čišćenje krvi, stimuliranje rada metabolizma, kožne probleme, tegobe dišnih putova, protiv gljivica, bakterija i crijevnih parazita.
Taj omiljeni začinski prah ima važnu ulogu u indijskoj kuhinji, budući da se nalazi u gotovo svakom jelu. Ima ga i u ostalim kuhinjama južne Azije, Afrike, Australije i Južne Amerike, a zbog spoznaje o brojnim povoljnim učincima na zdravlje, sve je prisutniji i u kuhinjama zapadnog svijeta. Pretjerana upotreba kurkume u jelu će rezultirati neznatno gorkim okusom. Sušena kurkuma razvija aromu naranče i đumbira te je ljutog, gorkog i mošusnog okusa. U indijskim jelima od mahunarki, krumpira i povrća, te jelima od ribe, janjetine i peradi neizostavan je začin, a jedno od poznatijih je Dal Makhani, jelo od leće i mahunarki, s umakom od rajčice, maslaca i vrhnja, oplemenjeno specifičnim začinima tog podneblja. Mlaćenica s kurkumom koristi se kao pomoć kod želučanih smetnji. U Japanu je popularan čaj od kurkume.

bisnode logo