Enciklopedija začina

PIMENT

Derma_piment_zacini

Piment (lat.Pimenta officinalis) je suha, nezrela boba zimzelenih drva Pimenta officinalis i Pimenta dioica iz obitelji Myrtaceae podrijetlom iz Centralne i Južne Amerike te karipskih otoka. Upotrebaljava se u obliku osušenih, nezrelih plodova. Gotovo okrugla zrna imaju hrapavu površinu, a mogu se upotrijebiti cijeli ili samljeveni.

Opširnije:PIMENT

RUŽMARIN

Derma_ruzmarin_zacini

Ružmarin (Rosmarinus Officinalis) je grmolika zimzelena biljka igličastih listova i krhkih svjetloplavih cvjetova. Igličasti listovi intenzivnog su mirisa, te pikantno ljutog, oporog i gorkog okusa. Već je više od tisuću godina cijenjeni začin i prirodni lijek. Grčki studenti stavljali su ga na glavu kada su pripremali ispite.

Opširnije:RUŽMARIN

SEZAM

Derma_sezam_zacini

Sezam (Sesamum indicum) je biljka koja se od davnina uzgaja u Indoneziji i tropskoj Africi. Kao začin se koriste bijele plosnate sezamove sjemenke. Sjeme sezama nalazi se u tobolcu, u kojem ima od 50 do 80 sjemenki. Sjemenke najbolje razvijaju aromu tek tijekom prženja koja je slična orahu po nježnosti i slatkoći.

Opširnije:SEZAM

SODA BIKARBONA

Derma_soda_bikarbona_zacini

Industrijski se dobiva Solvayevim postupkom, gdje prvo nastane bikarbonat koji se potom peče dok ne prijeđe u karbonat. Osim po Solvayevu postupku natrijev hidrogenkarbonat se dobiva i uvođenjem ugljikovog(IV) oksida u vodenu otopinu natrijevog karbonata.

Opširnije:SODA BIKARBONA

TIMIJAN

Timijan (Thymus vulgaris) je poznat je i pod nazivima prava majčina dušica, vrtna majčina dušica, babja dušica i vrisak. Mala je biljka intenzivnog okusa i mirisa. Voli južnije krajeve i treba joj mnogo sunca da bi procvjetala. Smatra se da je ova biljka podrijetlom s Mediterana, a danas je rasprostranjena po cijelom svijetu.

Opširnije:TIMIJAN

Više članaka ...

  1. VLASAC

bisnode logo