Enciklopedija začina

MUŠKATNI ORAH

Derma_muskatni_orah_zacini

Stablo muškatni orah (Myristica fragrans) pripada u istoimenu porodicu (Myristicaceae). Samo ime dolazi od latinskog nux što znači orah te muscat što znači muškatni ili mošusni (misli se na miris). Prirodno stanište ove biljke je na otočju Banda, pobliže, jednoj skupini u okviru Molučkog otočja u Indoneziji.

Opširnije:MUŠKATNI ORAH

ORIGANO

Derma_origano_zacini

Origano ili mravinac (lat. Origanum Vulgare ) je samonikla mediteranska biljka koja slovi kao jedna od najljekovitijih biljaka svijeta. Osobito je cijenjeno njegovo ulje, koje se dobiva od divljih vrsta origana posebnim procesom destilacije da bi se sačuvala sva ljekovita svojstva.

Opširnije:ORIGANO

PAPAR

Derma_papar_zacini

Papar (lat. Piper nigrum) drvenasta je zimzelena biljka penjačica na kojoj u grozdovima rastu bobice papra. Ti su plodovi bogati vitaminima K i A te mineralima kalcijem, magnezijem, kalijem i fosforom, a dobar su izvor i dijetalnih vlakana. Poznavali su ga još i stari Grci, a danas se uzgaja po tropskim krajevima, ponajprije u Brazilu i Indoneziji.

Opširnije:PAPAR

PAPRIKA

Derma_paprika_zacini

Paprika je začin napravljen od samljevenih osušenih slatkih crvenih paprika iz obitelji Capsicum annum, koji se najčešće koristi kako bi se jelu dala crvena boja. To je žarko crveni prašak koji se pravi od sasušenih zrelih plodova paprike. Boja, okus i ljutina začina ovisi o vrsti paprike koja se upotrebljava za njega. Npr. mađarska paprika ima slatkast okus, a španjolska paprika ljuća je od nje.

Opširnije:PAPRIKA

PERŠIN

Derma_persin_zacini

Peršin (lat. Petroselinum crispum) je dvogodišnja biljna vrsta iz porodice štitarki te je najpopularniji začin u svijetu Ima delikatesni i osvježavajući okus i prekrasno lišće žarko-zelene boje zbog čega je nezamjenjiv kao začin ili ukras za jelo. Zeleni dijelovi sadržavaju eterično ulje, a upotrebljavaju se kao začin i kao droga Herba Petroselini u ljekarstvu. Iz plodova se dobiva eterično ulje u kojem ima apiola. Biljka se kultivira za začin u mnogim zemljama, na svim kontinentima.

Opširnije:PERŠIN

bisnode logo