Enciklopedija začina

CURRY

Derma_curry_zacini

Curry je popularni začin indijskog porijekla. Sastoji se od usitnjenog lista aromatične biljke Murra koenigii, osebujnog tropskog mirisa i blago palećeg okusa. Koristi se za aromatizaciju tzv. „istočnjačkih jela“. Danas se, međutim, pod istim nazivom prodaju začinske smjese prvenstveno egzotičnih, mljevenih začina te mogu sadržavati između 5 i 30 začina.

Opširnije:CURRY

ĐUMBIR ILI INGWER

Đumbir (lat. Zingiber officinale) je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana poznata po svome korijenju osebujno ljutkastog okusa. Ova biljka je podrijetlom iz Kine, ali danas se uzgaja u mnogim zemljama, uključujući Aziju, Indiju, Afriku i Karipske otoke. Bogat je eteričnim uljima, vitaminom B, kalijem, manganom, bakrom i magnezijem. Đumbir ima dobra ljekovita svojstva pa ublažava bolove, potiče probavu, liječi artritis i reumu, smiruje razdražljivost, pospješuje izlučivanje viška vode iz organizma, smanjuje upale, uništava patogene mikroorganizme, sprečava širenje stanica raka, pomaže kod alergija, ublažava mučnine te pomaže kod gripe i prehlade.
Đumbir se u kuhinji upotrebljava u sastavu s drugim začinima te je primjeren za začinjavanje raznih umaka (npr. od gljiva), juha, povrća, divljač i perad u jelima tipa kineske kuhinje, voćnih deserata, voćne salate, kompoti, ali i deserti kao štp su medenjaci i piškoti. Jošse koristi i za aromatiziranje alkoholnih pića npr. vina od đumbira, engleskog pivaod đumbira „Ginger beer“, likera od đumbira, bezalkoholnih pića te američkog bezalkoholnog piva „Ginger All“ koje podsjeća na limunadu. Đumbir jelima daje aromatični, osvježavajući i pomalo pikantni okus te je od davnina jedan od najvažnijih začina indijske i kineske kuhinje. U mesnoj se industriji koristi za začinjavanje nekih vrsta kobasičarskih proizvoda. Dodajese u obarene kobasice i kobasice za pečenje, nekim salamama te paštetama.

KLINČIĆ

Derma_klincic_zacini

Klinčić (Syzygium aromaticum)je podrijetlom s Indonezijskih otoka začina, odnosno sjevernih Moluka. Danas se uzgaja u Brazilu, Indiji, Šri Lanci, Tanzaniji, Madagaskaru i na Pembi. Klinčići su zapravo nezreli, neotvoreni cvjetni pupoljci zimzelenog tropskog drveta iz porodice mirta.

Opširnije:KLINČIĆ

KORIJANDER

Derma_korijander_zacini

Korijander (coriandrum sativum) je biljka koja potječe iz Južne Europe i sa Srednjeg Istoka. Naziv potječe od grčke riječi koriannon, što znači stjenica, a vezano je upravo za specifičan miris listova. Neki ga nazivaju i kineski peršun jer list korijandera izgledom podsjeća na peršun.

Opširnije:KORIJANDER

KUMIN

Derma_kumin_zacini

Kumin (lat. Cuminum cyminum) je začin koji samo imenom podsjeća na kim te se često zbog slićnog imena, ali i izgleda ta dva zaćina zamjene. Razlika se može primjetiti u okusu jer kumin ima ugodnu svježu, oštru skoro pa oporu aromu te je manje dominantan okusom. Zbog toga kumin ćesto nalazimo u raznim začinskim mješavinama (npr. curry).

Opširnije:KUMIN

bisnode logo